Return to site

15 ways for innovation in health

15 principes en voorbeelden

1. Medflix: Netflix voor medici

Principe: platforminnovatie / cross-industry innovatie

broken image

Bingewatchen naar medische toepassingen ... Het bedrijf heeft naar analogie van Netflix, nu een nieuwe toepassing klaar in de medisch-wetenschappelijke wereld. “We hebben gemerkt dat heel veel medici en organisaties prachtige concepten hebben, super-behandelingen en echte top-therapieën, maar ze werken één voor één op een eiland”, stelt Marc Van den Bosch vast. “Vaak sterven ze een stille dood omdat er niet de juiste voortzetting aan kon gegeven worden. Met Medflix willen we een nieuw platform opzetten waar ontwikkelaars, bedrijven en organisaties hun software, video’s, toepassingen, enzovoort, wereldwijd kunnen tonen en aanbieden aan de medische wereld. Dit moet samenwerking stimuleren.” (bron)

2. DIY rebel

Principe: frugal innovation

broken image

Als chirurg in Afrika improviseerde Erik Erichsen (70) met goedkoop doe-het-zelfmateriaal. Een eenvoudige spaak van een fietswiel kan perfect dienst doen bij een beenmergpunctie. Een inox spanring, dagelijks gereedschap van een loodgieter, kan ook worden gebruikt om een gebroken bot samen te houden. Zelfs een boor van 15 euro kan dienst doen als geïmproviseerd medisch materiaal.

In The Rebel Surgeon wordt de onconventionele werkwijze van de Zweedse chirurg Erik Erichsen uit de doeken gedaan. Zijn werkterrein: Ethiopië, in een ziekenhuis met drie dokters voor een regio van 100.000 inwoners. Zijn gereedschap: recht uit de lokale Brico.

Hoewel zijn vak in Europa stikt gereglementeerd is, is de chirurg nog nooit op het matje geroepen. Zijn radicaal alternatieve methodes lijken dan wel krankzinnig, dat zijn ze niet, vindt Erichsen. "Wanneer er een patiënt binnenkomt, dan kun je hem niet doorverwijzen naar een ander ziekenhuis. Die zijn er niet, dus moet je je behelpen met wat er voorhanden is. In Denemarken hebben we daar een uitdrukking voor: a naked woman learns to spin. Als je geen oplossing vindt, is de patiënt vaak verloren. Wat moest ik doen?" (bron)

3. Submarine design MRI for kids

Principe: customer experience

broken image

Magnetic resonance imaging (MRI) scanner is quite an impressive machine. It makes annoying bonking sounds and you are expected to lay completely still inside it. A stressful experience for adults, let alone for children.

broken image
4. Hospital Control Center

Principe: procesinnovatie / cross-industry innovatie

broken image

Om de zorg voor patiënten goed te plannen en te weten wat het ziekenhuis te wachten staat aan zorgvraag heeft Amphia het Hospital Control Center (HCC) opgericht. Pim Sas, manager van het HCC: “Zoals Schiphol de verkeerstoren heeft, heeft Amphia nu het Hospital Control Center. Er wordt via schermen de actuele situatie van in-, door- en uitstroom gemonitord en afgezet tegen de trend van afgelopen periode en verwachting voor komende periode.” (bron)

5. Fingerfood

Principe: design thinking / customer frictions - experience

broken image

Met fingerfood hebben ouderen met dementie het eten weer zelf in de hand.
Voldoende eten is belangrijk, ook voor mensen met dementie of motorische problemen. Maar voor hen is het vaak lastig om met bestek te eten. Daarom heeft het Zorgbedrijf Antwerpen fingerfood ontwikkeld: eten dat je met de handen mag opnemen. Het idee startte als een proefproject in drie woonzorgcentra en wordt nu uitgebreid naar alle voorzieningen. (bron)

6. Medisch personeel leert van piloten

Principe: cross-industry innovatie

broken image
broken image

7. Test vooraf een nieuw ziekenhuis

Principe: simulatie, rapid prototyping, rolplaying

broken image

Medewerkers testen in een kartonnen ziekenhuis in Meppel hoe de nieuwbouwplannen voor het Isala Diaconessenhuis in de praktijk uitwerken. In twee maanden tijd worden dertien complete afdelingen van het nieuwe streekziekenhuis op ware grootte nagebouwd en getest.

In een loods in Meppel wordt de binnenkant nagebouwd met 1100 kartonnen platen van twee bij twee meter. De gebruikers kijken kritisch: kloppen de routes? Welke ruimtes worden veel of weinig gebruikt? Zijn de bochten te nemen met een bed of scootmobiel?

Toilet staat verkeerd
"Er komen een heleboel goede dingen uit", zegt projectmanager Sebastiaan Endeman. "Zo is er bijvoorbeeld een stiltekamer voor slechtnieuwsgesprekken, maar er bleek veel verkeer voor die ruimte langs te gaan", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Een ander voorbeeld zijn deuren die naar de verkeerde kant opengaan, een balie die in de weg staat, of een wc die zo is geplaatst dat de verpleegkundige er niet bij kan met een patiënt in een tillift. Ook blijkt nu welke ruimtes naast elkaar moeten zitten en of er genoeg ruimte is voor apparatuur naast een bed. (bron)

8. Helpper

Principe: crowdsourcing / platforminnovatie

broken image

9. Personeel kan bijleren in foute kamer

Principe: gamification / omgekeerd denken

broken image

Peter Eycken is stafmedewerker van het opleidingscentrum en is nu al vier jaar bezig met het begeleiden van nieuwe medewerkers. In de zogenaamde foute kamer en het skills lab kunnen ze de dingen die ze niet goed (genoeg) kunnen of kennen nog eens opnieuw leren. “De opdracht van ons is om de personen die in het water vallen, terug boven te halen”, zegt hij.

“De foute kamer is een patiëntenkamer waarin opzettelijk fouten zijn aangebracht: heeft de patiënt het juiste schoeisel aan, staat het bed in de laagste stand, is de alarmbel aangesloten in het stopcontact? En zo heb je er nog, maar ik ga ze natuurlijk niet allemaal verklappen.” Er komen altijd twee mensen binnen: een verpleegkundige en een paramedicus, oftewel een kinesist, logopedist, ergotherapeut, … Op 10 minuten tijd krijgen zij de kans om de 20 fouten in de kamer te vinden. Daarbij moeten ze ook kunnen uitleggen waarom dat fout is. Achteraf krijgen ze dan van mij feedback. (bron)

10. Speelgoed voor kinderen in noodgebieden

Principe: inside the box thinking / innoveren met beperkte middelen

broken image

Toys made of cardboard relief boxes

Relief packages for refugees or those in disaster-stricken areas meet essential needs, containing food and medicine. But there is no room for toys or games

– a basic need for children. Playing helps them to cope. With ‘Inside the Box’ I created a way to make the packages themselves fun by printing colourful images of animals, vehicles and board games on the inside. These can easily be cut out to make toys and there are different colour codes for different ages. In this way, the aid boxes are not wasted, but get a new life, brightening the days of the most vulnerable. (bron)

11. Batman, Superman, and Spiderman

Principe: experience / random acts of kindness / fun

broken image

12. Gepersonaliseerde deuren voor mensen met dementie

Principe: customisation

broken image

Het verhaal achter de deur;
De opplakdeuren van True Doors stimuleren het welzijn van ouderen en mensen met een beperking in woon- en zorgcentra. De kwaliteit van leven verbetert. True Doors leveren een bijdrage aan persoonsgerichte zorg.

Woon- en zorgcentra voelen meer als thuis. Mensen herkennen hun eigen voordeur. Reminiscentie en sociale interactie wordt gestimuleerd. Bewoners kunnen hun eigen identiteit laten zien. (bron)

13. Super formula for cancer

Principe: extra functions / packaging innovation

broken image

14. Apotheek voor mensen die niet ziek zijn

Principe: omdenken / disruptieve innovaie

broken image

Eind 2017 opende in Antwerpen een apotheek die zich helemaal richt op mensen die (nog) nergens last van hebben. Ze helpen je voorkomen dat je ziek wordt. Ze zijn naar eigen zeggen de eerste apotheek in Europa die op die manier werkt. “Waarom zouden we wachten tot we ziek worden, als je hier kan komen en kan leren hoe je gezond kan blijven?”, zegt initiatiefnemer Koen Kas. Hij verlegt de focus van reactieve naar proactieve geneeskunde.

15. Ambulance Wens België

Principe: volunteering / social cause

broken image

In 2011 richtten ambulancier Jan Schraepen en zijn zus Miet de vzw Ambulance Wens België op. Vandaag telt de vzw Ambulance Wens België ruim 80 enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten om de laatste wens van palliatieven te realiseren. Wat de wens ook is, ze passen zich altijd aan het tempo van de palliatieve aan en verstrekken steeds hoogkwalitatieve zorg.

Meer over deze sets:

Bovenstaand overzicht is een kleine selectie van ondertussen 72 principes en meer dan 250 voorbeelden rond innovatie in de zorg. Op basis van dit soort voorbeelden stellen we workshops en keynotes op maat samen. Of zoeken we naar nieuwe inspiratie voor de specifieke kansrichtingen die jullie willen verkennen. 
Gelijkaardige 'innovatie-sets' zijn ook verkrijgbaar rond oa. leegstand, pharma, retail, smart mobility, food, verpakking, sustainability, x-factor, ruimtelijke ordening, beverages, verzekeringen, ...