Return to site

Innoveer zoals IKEA

15 invalshoeken om te innoveren

met telkens voorbeelden van IKEA

Innoveer op diverse manieren. Hieronder een overzicht van 15 invalshoeken met voorbeelden van IKEA. Probeer bij elke soort innovatie te kijken hoe je dit kan toepassen in jouw bedrijf of organisatie. Komen aan bod: customer insights, business model innovatie, mission statement, omgekeerd innoveren, customer journey map, klantentevredenheid, cross-industrie innovatie, duurzame innovatie, co-creatie, keep it simple, nieuwe markten, innoveren is combineren ...

1. Start met een helder mission statement

broken image

"Het dagelijks bestaan voor zoveel mogelijk mensen beter maken door het aanbieden van een breed assortiment functionele en goed vormgegeven woonartikelen tegen zulke lage prijzen dat zoveel mogelijk mensen in staat zijn deze producten te kopen."

2. Customer insights als basis voor innovatie

broken image

Twee weetjes over de introductie van IKEA in de US. Ze stelden vrij vlug vast dat de sofa's of zetels niet populair waren. Daarentegen verkochten ze aan de uitgang (waar al die dingen staan die je nog vlug meeneemt - impulsaankopen) 10 keer zoveel bloemenvazen dan in Europa. Ze onderzochten het en leerden dat een Amerikaan vaker een zetel koopt waar je een bed kan van maken (Christmas bijeenkomsten van familie die in andere staten woonden). En de vazen waren voor hen gewoon grote glazen waar je een XXL portie frisdrank enz ... kon inschenken. #customerinsights Ooit gehoord op een conferentie waar IKEA director Europe kwam spreken.

3. Durf het bedrijfsmodel volledig om te gooien

broken image

"Een cruciale beslissing voor het bedrijf werd begin jaren 50 van de vorige eeuw genomen. IKEA was een postorderbedrijf, een sector met enorme concurrentie. De klant koos zijn product op basis van de prijs. Probleem was dat in de catalogi niet goed beoordeeld kon worden wat de lage prijs met de kwaliteit deed. Als die tegenviel, was de klant ontevreden en zou niet snel weer bij een postorderbedrijf bestellen.
Daarom besloot Kamprad een permanente showroom in te richten, zodat klanten met eigen ogen de prijs/kwaliteitverhouding konden zien. Er ontstond een heel nieuw concept, waarbij klanten thuis in de catalogus hun meubels uitzochten, eventueel langs kwamen om te bezichtigen en vervolgens direct uit de fabriek te leveren. Hierdoor hoefde er geen voorraad te worden opgebouwd en werd er dus ook geen risico gelopen.

In de eerste catalogus stond ook een tafel die in elkaar gezet moest worden. De belangrijkste reden was dat er veel transportschade optrad: meubels waren vaak kapot voordat ze bij de klanten aankwamen. IKEA leed hieronder, maar ook verzekeringsmaatschappijen klaagden. Door alles zo plat mogelijk in te pakken, was de kans op schade veel kleiner.

Uiteindelijk resulteerde dit in veel meer voordelen. Zo passen er in een container veel meer meubels en zijn de transportkosten vele malen lager. De arbeidskosten zijn bij platte pakketten veel lager doordat er eenvoudig volgestapelde pallets getransporteerd kunnen worden met vorkheftrucks. Jaren later zou dit het gemak van het direct meenemen van gekochte meubels met zich meebrengen omdat deze eenvoudig in de winkel opgeslagen kunnen worden. En last but not least: het zogenaamde wetenschappelijk beschreven IKEA-effect: het fenomeen dat consumenten een onevenredig hoge waarde hechten aan producten die ze deels zelf hebben gemaakt." (via artikel van Joris Arts: Wat de zorg kan leren van IKEA)

4. Denk en innoveer omgekeerd

broken image

IKEA is een begrip geworden door de prijsstrategie. De productontwerpers spelen daarbij een cruciale rol. Ze volgen het democratische ontwerp en maken producten die voor iedereen betaalbaar zijn. Hoewel ze prioriteit geven aan prijs boven andere factoren, betekent dit niet dat andere factoren zoals kwaliteit, duurzaamheid en ontwerp in het gedrang komen.

Meestal bepalen bedrijven de prijs na het produceren van het product. Maar IKEA neemt de omgekeerde weg, d.w.z. ze bepalen de prijs van tevoren en analyseren vervolgens of ze het product voor die prijs kunnen maken. Maar het weerhoudt hen er niet van om hun bedrijf te diversifiëren.

5. IKEA’s customer journey map
Waar zitten 'points of delight'
en waar zitten de pijnpunten?

broken image

6. Maak mooie combinaties

broken image

"In 2013 wilde IKEA hun vestiging in Utrecht uitbreiden. Het plan was om een nieuwe parkeergarage te laten bouwen. Helaas voor IKEA was de grond waarop ze wilden bouwen bestemd voor sportaccommodaties en was de voetbalvereniging Faja Lobi KDS hier al gevestigd. De uitbreiding dreigde bijna te mislukken. Totdat ze het probleem op een briljante manier wisten om te denken.

Het probleem van IKEA kon worden omgedacht door eerst naar de feiten te kijken. Feit was dat IKEA meer ruimte nodig had en daarom een nieuwe parkeergarage wilde bouwen. Een ander feit was dat de grond die IKEA daarvoor wilde gebruiken bestemd was voor sportaccommodaties. Tenslotte had de daar gevestigde voetbalclub een plek nodig voor hun voetbalvelden.

Na het constateren van deze feiten is je verwachting waarschijnlijk dat IKEA kan fluiten naar hun parkeergarage. Faja Lobi KDS heeft immers een plek nodig om te voetballen en de grond is ook bedoeld voor sportaccommodaties. Maar, waarom zou het niet allebei kunnen?

Nieuwe mogelijkheden

IKEA kwam met het plan om de hoogte in te bouwen. Op deze manier kunnen ze zoveel mogelijk auto’s kwijt en creëren ze een nieuwe mogelijkheid voor de voetbalclub. Het dak van de parkeergarage zou namelijk een ideale plek kunnen zijn om de kunstgrasvelden van de voetbalclub op te bouwen. De voetbalclub heeft natuurlijk (kunst)grasvelden nodig om te kunnen voetballen, maar de hoogte waarop de velden liggen maakt daarbij niet uit.

Het resultaat

Het plan is uitgevoerd en beide partijen konden op deze manier gebruik maken van de grond. Door dit plan heeft IKEA een geslaagde uitbreiding gehad (wat ook blijkt uit hun gestegen omzetcijfers). Maar ook de voetbalclub is er op vooruit gegaan: er kan gevoetbald worden op een unieke locatie met een prachtig uitzicht op de stad op 10 meter hoog èn ze hebben de kantine helemaal mogen aankleden met gratis IKEA-meubelen." (via omdenken)

7. Klantentevredenheid eenvoudig meten

broken image

Destijds was het verplicht voor het middel- en topmanagement om een halve dag per maand door te brengen op de IKEA-parking. Met slechts drie vragen in het achterhoofd. 1. Kan ik u helpen inladen? 2. Was u tevreden over het bezoek? 3. Wat zou je anders willen? Super eenvoudige actie om van de klanten te horen wat ze echt dachten. Sterker dan een 'officieel' klantenonderzoek en -rapport door een extern bureau. Elders zag ik ook al dit soort acties ook waar management verplicht wordt om eens mee te luisteren naar het customers call center.

8. Cross-industrie innovatie

broken image

IKEA ging de voedingsindustrie in om de klantenbinding (en omzet) te vergroten. Tot hun verbazing merkten ze op dat 30% van de klanten er alleen maar naartoe ging om te eten. Net als andere bedrijven hebben ze de principes van duurzaamheid, kwaliteit en lage prijzen overgenomen.
Met een gezin en kleine kinderen aanschuiven in een IKEA-restaurant is niet handig als je alle dienbladen tegelijk moet vasthouden. Meteen had IKEA er een oplossing voor (zie foto).

9. Hou het eenvoudig en standardiseer

broken image

Zoals we van IKEA gewend zijn is al het gereedschap dat je nodig hebt natuurlijk dit ene inbussleuteltje (standaardisatie). Gewoon de instructies volgen. De handleidingen bevatten weinig of geen tekst en zijn identiek (en goedkoop) voor zoveel landen / talen.
Meer info: Zo maak je superhandige handleidingen in IKEA-stijl

10. Zoek nieuwe markten voor jouw kerncompetenties:
bij IKEA oa. 'flat pack' ... voor woningen

broken image

Het BoKlok House werd in 1996 in Zweden gelanceerd en IKEA heeft ondertussen meer dan 11.000 huizen in Scandinavië gebouwd. BoKlok is ontworpen op de manier van IKEA: grote volumes, lage prijzen. Geïndustrialiseerde productie en grote volumes – met andere woorden herhaling – verlagen de prijzen en besparen tijd bij de planning. Efficiëntie staat centraal.

Het doel was ook om efficiënt met de ruimte om te gaan; elke hoek zou nuttig moeten zijn. En de lat moet hoog zijn: licht door grote ramen, gebruik van natuurlijke en degelijke materialen zoals hout.

In 1997 werden de eerste BoKlok-gebieden opgeleverd in de Zweedse steden Helsingborg, Stockholm, Örebro en Sundsvall. Ze waren allemaal een succes. Zowel de dagbladen als de topdesignmagazines waren lovend over de eerste flatpack-woningen. Mensen stonden in de rij bij de IKEA-winkels voor een appartement. Er waren meer potentiële kopers dan woningen, dus kopers werden geselecteerd door middel van loting. Dit is nog steeds de manier om eigenaar te worden van een BoKlok-woning. Zo heeft iedereen evenveel kans om een ​​van de sfeervolle appartementen te kopen.

11. Investeer tijd in het zaaien van ideeën

broken image

SPACE10 wordt met trots ondersteund door en is volledig toegewijd aan IKEA - werkend als een onafhankelijk onderzoeks- en ontwerplaboratorium. SPACE10 zoekt geen oplossingen voor IKEA’s huidige businessbehoeften en ontwerpt geen catchy innovatieve producten. Maar ze brengen nieuwe, visionaire en gedurfde perspectieven en oplossingen waarmee IKEA haar oorspronkelijke belofte ook in de toekomst kan waarmaken om een ​​beter dagelijks leven voor zoveel mogelijk mensen te creëren. Knappe koppen doen er onderzoek naar maatschappelijke, ecologische en technische verschuivingen die ons dagelijks leven beïnvloeden.

12. Zelf aan de slag met de cross-industry transfer map

broken image

Download hier de cross-industry transfer map

13. Co-creatie

broken image

"IKEA gelooft in de kracht van velen, en de reis die voor ons ligt is inclusief. co-createIKEA is een open uitnodiging aan de wereld om samen een beter dagelijks leven te creëren voor zoveel mogelijk mensen. Met klanten, medewerkers, leveranciers, ontwerpers, studenten, onderzoekers en nog veel meer willen we onze productontwikkeling ontsluiten, samenwerken en het collectieve brein activeren."

14. Duurzame innovatie

broken image

IKEA Oostenrijk opende een winkel in het hart van Wenen. Het nieuwste gebouw van IKEA speelt in op de veranderingen in klant- en mobiliteitsgedrag en actuele wereld-uitdagingen.
De winkel van 60.000 vierkante meter neemt de duurzame agenda een stap verder met zonnepanelen en hyperzuinige verwarming en koeling, beide essentieel in een stad met extreme temperaturen in de winter- en zomermaanden. En iedereen die op die dag zijn nieuwe aankopen mee naar huis kan nemen, kan dat doen, maar degenen die dat niet kunnen, kunnen extra grote artikelen bestellen, zoals banken, bedframes en de beroemde planken, die de volgende dag bij IKEA worden afgeleverd met emissievrije elektrische vrachtwagens.

15. En zoveel meer ...

broken image

In een volgende blogpost nog extra invalshoeken rond innovatieve marketing (met dank aan vriend Gert Haesevoets) en digitale innovatie binnen IKEA (A.I., Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR), chatGPT, online shopping, Internet of Things, Machine Learning, ...

Zoals IKEA het wil (routing):

broken image

Ik, als ik weinig tijd heb (shortcuts):

broken image

 

In onze blogposts maken we graag dit soort gratis inspiratie overzichten. Nog liever gaan we graag concreet en op maat aan de slag voor jouw innovatie uitdaging.
Met innovatie websearches en 21 ways for innovation sets geven we wekelijks inspiratie aan organisaties en bedrijven wereldwijd en dit in zeer uiteenlopende sectoren. Daarnaast geven we ook regelmatig workshops of keynotes rond (cross-industrie) innovatie. Je kan ons hier contacteren.